Dva elementa zgodbe o odvzemu otrok

Dolga leta se je pri nas utrjeval okvir, da se mora politika umakniti in da mora o vsemu odločati stroka. To je ena korenin naše današnje krize. Tudi aktualna zgodba CSD in koroških otrok se skuša s strani vlade zaključiti tako, da je to pač strokovno vprašanje. In ko gre za strokovno vprašanje, nihče drug razen stroke ne more o tem niti razpravljati, ker ni kompetenten.

Toda kot komunikolog in politolog lahko strokovno ocenim vsaj dva elementa te zgodbe. Prvi je komunikacijski vidik, drugi pa nujnost prehoda iz sistemske logike v življenjsko državo.

Komuniciranje. Spet komuniciranje…
Ministrica Anja Kopač Mrak se je prvič oglasila zelo pozno, ker je čakala strokovno poročilo. Do takrat je bilo komunikacijsko polje postavljeno in ji ni bilo naklonjeno, saj je koreninilo v popolnoma nespretnem komuniciranju Stroke; v naravni naklonjenosti skupnosti starima staršema; v medijsko oddelani kampanji… Skratka, če je že tako dolgo odlašala, jo je čakalo že zelo negativno nastrojena javnost, kar je od nje terjalo dve nalogi. Čustva in prepričanja sta tarči, ki ju mora ciljati v taki situaciji.


Ministrica je strateško odlično začela in izrazila razumevanje, vzpostavila stik, skratka na polju čustev je oddelala svojo nalogo. Nato pa je zmanjkalo. Zmanjkalo je vsebine. Vsaj en sam argument. En sam konkreten razlog. En.

To, kar je ministrica odlično povedala šele po enem tednu, bi morala povedati prvi večer. Čisto nič takega ni bilo, kar bi opravičevalo čakanje na strokovna poročila. Samo splošni politični okviri, ki bi jih lahko postavila na samem začetku in tako povsem drugače usmerila razumevanje te zgodbe v slovenski javnosti. Povsem drugače postavila čustvene temelje javnega mnenja o tej temi.

Če pa je že odlašala, jo je čakala precej bolj zahtevna naloga. Po dobro umirjenih čustvih bi morala za spremembo prepričanj ponuditi še kak argument. En sam strel na gol bi bil dovolj za končen pozitivni vtis. Tako pa je zmanjkalo.

Sprememba mindseta za b0lj življenjske odločitve
Poleg tega komunikacijskega vidika je drugo vprašanje, ali naj se zadovoljimo s tem, da pač vse poteka po strokovnih parametrih, protokolih  in procedurah… ali pa si vzamemo čas za razmislek o samih temeljih tega sistema, o sami logiki delovanja javne uprave.

Razbohotenje birokratskega sveta v evropskem prostoru in prežemanje življenja s sistemsko logiko v celi Evropi danes razžira tako imunski sistem kot potencial za mobilizacijo v globalni tekmi. In ta evropski problem odseva tudi v naši politiki, ki je že dve desetletji predvsem tehnokratska in manj vizionarska, manj prelomna, manj taka, ki naredi kaj res pomembnega.

V aktualnem primeru je sistemska logika CSD po veljavnem protokolu zvesto pripeljala do izračuna, ki je neživljenjski in bi drugačen politično-uradniški pristop lahko ta izziv rešil neprimerno bolje.

Pomemben vidik naše aktualne krize je mindset birokratskega aparata ali sklop korporativne kulture in klime, torej prepričanj in stanja čustev in energije, predvsem pa odnosa do “klientov”, ki so dejansko delodajalci. Tony Blair je kot svojo največjo napako izpostavil to, da je potreboval pet let, da je razumel, da reforma javnega sektorja temelji na spremembi mentalitete javnih uslužbencev. In šele ko se je sistemsko, s kampanjo lotil tega vidika javne uprave, je uspel reforme tudi udejaniti.

Ali je postopek potekal proceduralno strokovno, bo odločilo sodišče. Vsekakor pa je CSD pristopil s sistemsko logiko, ki je trčila ob življenjsko tragedijo.


Lahko bi se tega primera lotili tudi drugače. Kaj če bi v podobnem primeru recimo razmišljali malo bolj življenjsko?

Kaj je torej narobe, je zapelo v komunikaciji? Ok, določimo mediatorja in premostimo ta izziv… Recimo, da bi starost dejansko bila argument, ker bosta težje sledila otrokoma v šoli, pa naj zveni to kot predsodek, a recimo, da bi to bil argument… Kaj če jim dodelijo določeno število ur učne pomoči tedensko? Recimo, da je stanovanje premajhno… Ali lahko najdemo za sobo ali dve večje stanovanje v javni lasti in na voljo, pa ga zamenjamo… ali se v prihodnjih mesecih tudi tokrat izkaže slovenska solidarnost in bodo sredstva za večje stanovanja zbrali ljudje…

Tako bi delovala javna uprava, ki bi v svoje delovanje vnesla življenjski svet in presegla birokratsko sistemsko logiko, po kateri deluje danes. Drugačen pristop k reševanju težav pa vodi do drugačnih rešitev. Bolj življenjskih rešitev.

Standard

2 thoughts on “Dva elementa zgodbe o odvzemu otrok

 1. cinik says:

  Pozdravljen
  Generalno se lahko s napisanim strinjam. Na žalost pa teorija trči v prakso. V tej zgodbi pa je še en vidik katerega pa se nihče ne dotakne,
  pa je morda celo prav da ne. Nočem in ne zagovarjam ministrice in njenega odziva. Toda ministrica ni vedela in ni mogla vedeti o tem
  kaj se je dogajalo v tej nesrečni družini celih pet let. Izvedeli smo šele po nadzoru – to je omenila varuhinja prva – da so nesrečna mati
  in otroka doživela tudi bivanje v varni hiši. Je bilo to vse kar je naredil CSD ??? Ne vemo. Postavlja pa se še eno vprašanje: kje so bili
  vsa ta leta stari starši tako po materini kot očetovi strani. Zaradi tega in še drugih drobcev katere spoznavamo , današnji užaloščenosti
  staršev umorjene hčerke preprosto ne verjamem.

  • Se strinjam, da je zgodba zapletena in se zato tudi ne spuščam v samo vsebino odločitve, ampak le v komunikacijski vidik. To, kar je ministrica povedala po enem tednu, bi lahko povedala tudi prvi večer, saj bi tako postavila osnovni okvir, ki bi stroki omogočil, da v drugačnem vzdušju opravi svoje delo.
   Vsekakor slovenski javni sektor zanemarja komunikacijski vidik, ki določa čustveni odziv in prepričanja o neki temi. Tako pa izgubljajo zaupanje javnosti, brez katerega je njihovo delo precej težje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s